loader image

Kardiológia

Mi a kardiológia?

A kardiológia a szív és érrendszer betegségeivel foglalkozik. Az alacsony vagy magas vérnyomás, a koszorúér betegségei, a szívritmus-zavarok, a szívelégtelenség, a veleszületett szívbetegségek, a szerzett billentyűhibák illetve a szív gyulladásos betegségei tartoznak ide.

A kardiológiai kivizsgálás hatékony segítséget nyújthat a szívbetegségek korai szakaszában történő felismerésében, mellkasi fájdalom, szédülés, magas vagy alacsony vérnyomás, nehézlégzés, ritmuszavarok pontos diagnosztizálásában.

Kinek javasolt a kardiológiai vizsgálat?

Kardiológiai vizsgálat javasolt az érbetegeknek, stroke után, a cukorbetegeknek, akiknek magasvérnyomásuk van, onkológiai kezelésekhez, nagyobb műtétek előtt és azoknak, akik szívbetegségek családi előfordulása miatt vagy stresszes életmódjuk miatt nagyobb kockázatú csoportba sorolhatók. Javasoljuk idősebbeknek sportolás elkezdése előtt és egészségeseknek is, akik egészségesek szeretnének maradni!

Hogyan történik a kardiológiai vizsgálat?

A kardiológiai vizsgálat a kórelőzmény megbeszélésével kezdődik: Korábbi betegségek, műtétek, a családban előfordult betegségek, és a panaszok.
Ezután EKG-t készítünk, belgyógyászati vizsgálatot, és szívultrahang vizsgálatot végzünk.

Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. A vizsgálat nem jár fájdalommal és nincsenek mellékhatásai. A szív minden dobbanásnál összehúzódik és elektromos jeleket bocsát ki. Ezek a jelek a test adott pontjaira helyezett elektródákkal pontosan felfoghatók. A kirajzolódó EKG-görbe alakja, kiugrásai vagy ellaposodásai alapján következtet a kardiológus bizonyos betegségekre.

A szívultrahang során mozgóképet látunk a szív működéséről. Kimutathatóak a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög. Az ultrahang fájdalommentes, nincs káros mellékhatása.

A szakrendelés orvosa:

Dr. Szűcs József

főorvos

belgyógyász, kardiológus, aneszteziológus

Rendelési idő:

Szerda: 17-20 óráig